De ce este considerat GPL-ul ecologic? Raspuns: deoarece nu are in compozitie sulf, benzen, plumb, sau alte substante cancerigene. Se amesteca foarte bine cu aerul realizandu-se o ardere imbunatatita fara depuneri de calamina si hidrocarburi in motor.
Daca facem comparatie cu un motor care ruleaza pe benzina, pe GPL, emisiile poluante sunt mult mai reduse. In urma studiilor privind utilizarea combustibililor nepoluanti efectuate in ultimii 10 ani, s-a concluzionat ca motoarele echipate cu instalatie GPL reprezinta cea mai fiabila solutie pentru reducerea emisiilor poluante.
GPL-ul este derivat in principal in timpul extractiei gazului natural si a petrolului si este, de asemenea, produs in rafinarii. Este o sursa de energie extrem de versatila, cu sute de aplicatii in casa, industrie, agricultura si, desigur, carburant pentru motoarele cu ardere interna.
Principalele componente ale amestecului sunt propanul și butanul, aflate în proporții relativ egale. Mai pot fi prezente mici cantități de propilenă și butilenă. Pentru a sesiza olfactiv eventualele scăpări, în butelii se adaugă mici cantități de etantiol (etilmercaptan). Standardul internațional pentru GPL este EN 589, adoptat și în România ca SR EN 589.